Novetats del curs 2020-2021

2020 09 14 INICI 5 Hem començat el curs 2020/21, un curs marcat pel covid, amb unes quantes novetats per adaptar-nos a la nova normalitat i per seguir millorant la qualitat dels ensenyaments que oferim.

La pandèmia que estem vivint ha marcat la preparació d’aquest curs, ja que s’ha hagut d’organitzar (tal com ja us explicàvem aquí) tenint en compte el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per COVID-19 que ha elaborat el PROCICAT. També s’han seguit les Instruccions de la Secretaria de Polítiques Educatives del Departament d’Educació per al curs 2020-2021 per als centres educatius de Catalunya i s’ha tingut en compte l’avaluació del Pla d’Obertura de l’Institut Jaume Huguet del final de curs 2019-2020.

Tal com marquen els protocols, s’han adequat tots els espais del centre amb el que determina la normativa: líquids necessaris per desinfectar, rètols recordant les instruccions bàsiques (mans-distància-mascareta), accessos diversificats, etc.

Obres diverses

Per tal d’ampliar les aules disponibles per a l’alumnat d’ESO, s’han ampliat les aules 11 i 12, cosa que ha obligat a reubicar els espais dels departaments d’Administratiu, Tecnologia, Castellà i Visual i Plàstica. També s’han fet reformes a l’aula 26.

Les escales exteriors entre l’edifici de tallers i el central s’han fet noves, ja que estaven deteriorades per culpa del desgast; ara són usades per l’alumnat dels CFGM d’Activitats Comercials, Informàtica i Gestió Administrativa i CFGS d’Ensenyament i Animació socioesportiva com a via habitual d’entrada i sortida del centre.

Una de les obres més desitjades, i que encara queda pendent, és la del canvi de finestres i persianes de l’edifici central. Aquesta obra, que ja està pressupostada pel departament d’Educació, ha patit un problema de darrera hora que no ha permès d’enllestir-la durant l’estiu. Esperem que aquest primer trimestre pugui quedar enllestida.

Transformació digital

La pandèmia ha obligat a replantejar molts aspectes de l’entorn educatiu, i el més important ha estat la necessitat de digitalització de l’ensenyament-aprenentatge. Tenint en compte que a l’Institut Jaume Huguet ja comptàvem amb una gran quantitat d’eines i recursos digitals, ens hem preparat per millorar-les encara més.

En primer lloc, hem unificat el Servei. de Recursos i Suport TIC (SRiSTIC) i la Comissió TAC, i els hem transformat en la nova Comissió d’Estratègia Digital. Un dels primers resultats visibles d’aquesta comissió ha estat la preparació, durant l’estiu, d’un xatbot d’acollida al professorat nou en el centre, que li permet de conèixer el funcionament de l’Institut i el guia en els problemes del seu dia a dia.

A més, es farà una transformació digital del centre, amb l’ampliació de la xarxa de fibra òptica amb 1000 Mb, es millorarà es servei de telefonia i, finalment, el Departament d’Educació ha anunciat que dotarà l’alumnat a partir de 3r d’ESO i el professorat amb nous ordinadors portàtils.

Treball per projectes i mòbils.edu

L’Institut segueix apostant pel treball per projectes de 1r a 3r d’ESO i, tot i que caldrà adaptar-los a l’evolució de la pandèmia, l’alumnat farà dos projectes durant el curs. Enguany, però, a principi de curs es desenvoluparà només els projecte “Posem fil a l’agulla” per ajudar l’alumnat de 1r d’ESO a familiaritzar-se amb la nova etapa educativa i amb les instal·lacions del centre, ja que el “Guia’m”, que es feia habitualment entre alumnes de 1r i 3r d’ESO, no es podrà dur a terme per no barrejar grups estables.

Per altra banda, també es continuarà endavant amb el projecte mòbils.edu, per afavorir l’aprenentatge a través de la incorporació dels dispositius mòbils (telèfons i tauletes) a les aules.

Novetats en FP

La formació professional comença amb un nou model d’FP Dual, el treball per projectes amb l’empresa, que servirà per potenciar el tipus de formació que es requereix en cada territori.

En segon lloc, es farà una integració en FP, un pla pilot per oferir certificats de professionalitat. Aquest Pla s'ha preparat a partir d’un conveni entre els departaments de Treball i d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, el departament de Fabricació Mecànica desplegarà amb el seu alumnat el projecte d'innovació vinculat a les STEAM a l'FP que us vam presentar durant el confinament (aquí). Per fer-lo possible, l'Institut ha resultat beneficiari d'una ajuda de 50.000 euros del Ministerio de Educación y Formación Profesional. Professorat i l'alumnat estan rebent formació per engegar aquest nou projecte d'innovació, anomenat “Metodología STEAM y criterios de sostenibilidad en la I+D+I de la fabricación mecánica. Aplicación al diseño y ensayo de fresas para mecanizar elementos de prestaciones avanzadas”

Jubilats del curs 2019-2020

A finals del curs passat es van jubilar les professores Àngels Armengol, Lluïsa Barbarà i Fàtima Lladó, el professor Ramon Andreu i el conserge Joan Furné Tan aviat com la situació sanitària ens ho permeti, ja els farem el comiat corresponent, però des d’aquest espai els volem desitjar molta sort en la seva nova etapa de vida i també agrair tots els anys de dedicació al nostre centre.

Equip directiu i professorat hem posat tots els nostres esforços per gestionar de la manera més adequada un curs que es planteja d’entrada tan especial com aquest. Esperem que, amb la col·laboració i el suport de tota la comunitat educativa, tots aquests esforços serveixin per aconseguir el nostre objectiu: l’excel·lència en l’aprenentatge dels prop de 1200 alumnes que, a hores d’ara, formen la família educativa del Jaume Huguet.

Que tinguem tots plegats un bon curs 2020/21!

 

logos