El passat 9 de febrer va començar una nova etapa del curs escolar per als alumnes que participen en l’FP Dual als CFGS de les famílies industrials: l’estada a l’empresa fins al 30 de juny. La formació professional dual, comporta una major col·laboració entre les empreses i l’Institut de cara a la preparació de l’alumnat i per tant dels futurs professionals.
Amb el suport de les empreses, s’ha concretat la planificació de les tasques i les activitats d’aprenentatge que duran a terme els alumnes, els quals s’han incorporat a les empreses com a personal treballador: l’empresa és qui assumeix totes les obligacions derivades d’aquesta relació laboral. Mentre duri el període d’estada a l’empresa en formació professional dual hi haurà una persona responsable del seguiment de la formació per part de l’empresa i una persona responsable del seguiment de la formació per part del centre, de manera que s’assegura que es compleixin els requeriments marcats en el pla d’activitats previst.
El dia 9 de febrer l’alumnat va rebre la informació inicial sobre el lloc de treball: les funcions, el temps de treball, la formació i promoció interna, la comunicació, la prevenció de riscos laborals, i les normes i els procediments concrets relacionats amb el lloc de treball. Igualment els alumnes han estat informats de la planificació de les tasques a desenvolupar i del mètode de seguiment.
Durant aquesta estada a l’empresa, dins de l’entorn real, l’alumnat comptarà amb diverses intervencions d’aprenentatge. Per exemple: assaig-error, imitació, aprenentatge amb suport, formació estructurada en el lloc de treball, aprenentatge reflexiu, entre d’altres, que complementaran els aprenentatges que han assolit a l’Institut i que configuraran el perfil professional de l’alumnat, perfil que cal adaptar a les necessitats del teixit productiu.
Conjuntament amb els aprenentatges que consolidarà l’alumnat participant i la beca salari que rebrà per l’estada a l’empresa, l’alumnat al qual se li proposen reptes i se’l convida a participar, majoritàriament se sent motivat i esperonat per aconseguir els objectius fixats, cosa que n’augmenta l’autoestima i la qualitat del treball i de l’aprenentatge. Així aquests alumnes, en finalitzar el curs acadèmic, obtindran la titulació oficial corresponent i, a més, podran acreditar experiència laboral en un entorn productiu real, cosa que revalora el seu currículum.
En resum, l’alumnat de formació professional de l’Institut es pot beneficiar de compartir els aprenentatges entre l’escola i l’empresa gràcies a l’esforç de les empreses implicades, que ofereixen noves oportunitats als joves, i en particular gràcies al seu personal, els tutors d’empresa, que s’estimen la seva feina i la comparteixen amb l’alumnat completant-ne així el procés d’ensenyament-aprenentatge.
SCA, SIMO, KELLOGS, GOMÀ-CAMPS, IMOSIP i EMDEP, han estat les primeres empreses del nostre teixit industrial que s’han vinculat amb el centre i han obert el camí a totes aquelles altres que hi vulguin participar i que, en un futur, hi participin. Gràcies a la seva col·laboració, l’Institut ha dut a terme aquesta primera promoció de formació professional dual a Valls en els cicles formatius de grau superior de Mecatrònica Industrial, Automatització i Robòtica i Disseny en Fabricació Mecànica.