Memòria Històrica a Corbera d'Ebre

CORBERA 2 CopyEl 19 d’abril, els alumnes de 4t d’ESO vam anar a Corbera d’Ebre per conèixer una mica més el que va representar la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil.

La visita, que va ser guiada, va constar de dues parts: primer vam fer un recorregut pel museu anomenat 115 dies, el centre d’interpretació d’aquesta població de la Terra Alta; rep aquest nom en referència als dies que va durar la batalla. Hi vam veure un munt de fotografies antigues, documents, armes i tot tipus d’objectes relacionats amb la guerra. Això ens serví per conèixer com es vivia a les trinxeres, com eren els uniformes –tant dels republicans com dels franquistes–, quines bombes es van utilitzar, etc. Acabàrem la visita al museu amb la visualització d’un vídeo en què es recollien testimonis de gent que explicaven les seves vivències sobre la batalla.

  

CORBERA1 Copy 

 

La segona part consistí en un recorregut per l’antic poble de Corbera, el qual es conserva intacte des del bombardeig; vam poder comprovar com només queda dreta alguna casa, tot i que bastant enrunada, i l’església. En aquest punt, la guia ens ensenyà fotografies d’abans i després de la guerra, les quals ens van permetre comprovar com les bombes van arrasar completament el poble.

L’activitat va servir per complementar els coneixements de la Guerra Civil que estudiem a classe de Socials, i que complementem amb la lectura del llibre El color de la sang, un recull de testimonis sobre la Guerra Civil, coordinat per Marta Alonso i editat per l'Institut. També serví per conscienciar-nos de la importància de conèixer la història del nostre país, de no perdre la memòria històrica, i per conèixer què van fer els nostres avantpassats per arribar on som ara.

Marina Magrinyà, Maria Olivé, Clàudia Salvat i Clàudia Vidal – 4t ESO-B

 

CORBERA 3 Copy