Supercomputador MareNostrum

Acompanyats pels professors Xavier Abilla i Noèlia Tuset, van fer una primera parada al Museu de la Facultat d'Informàtica de Barcelona, el qual recull i presenta la història de la informàtica tal com s'ha viscut des de la Facultat. Un guia explicà el recorregut per tots aquests anys d'història amb un to humorístic que va fer molt amena la visita.

Després van anar a la capella de Torre Girona, al costat de l'edifici del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on està allotjat el supercomputador MareNostrum. Allà el guia els explicà, a través d’una sèrie de diapositives, com funciona aquest dispositiu, de quines parts està compost i quines són les funcions que té; a més, insistí en el fet que consta d’uns tres mil processadors, repartits en racs verticals, i en com estan col·locats tots els processadors, connectats entre si perquè puguin compartir.

MANENOSTRUM 2016 2 Copy

Després d'aquesta primera explicació, van passar a la sala del supercomputador i, continuant la visita, els van indicar com estan ubicats els servidors, les plaques base i els discos en raid 5. Podien mirar per sota, on es veia el sistema de canonades que serveix per refrigerar la sala, la qual està tancada hermèticament i a la qual només es pot accedir per una doble porta; té un sistema de codis que l'operari tecleja a l'entrada. Vorejaren l'espai, de manera que van veure la sala d'armaris sencera i com estan connectats. Al final, els mostraren un vídeo explicatiu dels projectes que s'estan duent a terme actualment.