Visita al superordinador MareNostrum

L'excursió es va realitzar en el marc de les V Jornades Joves i Empresa organitzades pel nostre centre.

El supercomputador està allotjat a la capella de Torre Girona al costat de l'edifici del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Barcelona.

El grup d'alumnes i professors va fer una visita guiada de les instal·lacions; en primer lloc, el guia els va explicar el funcionament del supercomputador, les parts que el componen i els usos que té.

marenostrum2 1415

Després d'aquesta primera explicació, van passar a la sala on hi ha els armaris amb els processadors tots enracats. Continuant la visita, els indicaren com estan ubicats els servidors, les plaques base i els discos en raid 5. Si es mira per sota es pot veure el sistema de canonades que serveix per refrigerar la sala, que està tancada hermètica i a la qual només es pot accedir per una doble porta; té un sistema de codis que l'operari tecleja a l'entrada. Vorejaren l'espai, de manera que van veure la sala sencera d'armaris i com estan connectats. Al final, els mostraren un vídeo explicatiu dels projectes que s'estan duent a terme actualment.

marenostrum3 1415