Visita al superordinador MareNostrum

Aquest aparell està ubicat a l'antiga capella de la torre Girona, al costat del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Barcelona. Està gestionat per un consorci format pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, la Generalitat de Catalunya i la UPC.

2013 07 26 No 08-FotoGeneralMarenostrum

Un cop allà, el nostre guia, l'Oriol, ens va explicar, a través d’una sèrie de diapositives, com funciona aquest dispositiu, de quines parts està compost i quines són les funcions que té; a més, insistí en el fet que el passat estiu es va realitzar el tercer canvi des que es va estrenar per primera vegada l'abril del 2005. El MareNostrum III neix amb aproximadament 49.000 processadors; ara és 10 vegades més potent que el seu antecessor. Té una capacitat de 1,1 petaflops, cosa que significa que pot fer 10 elevat a 15 operacions cada segon.

IMG-20140428-WA0007

Una vegada acabada la primera explicació, vam passar a la sala on hi ha els armaris amb els processadors tots enracats. Continuant la visita, ens indicaren com estan ubicats els servidors, les plaques base i els discos en raid 5. Si mirem per sota podem veure el sistema de canonades que serveix per refrigerar la sala, que està tancada hermètica i a la qual només es pot accedir per una doble porta; té un sistema de codis que l’operari tecleja a l'entrada. Vorejàrem l’espai, de manera que vam poder veure la sala sencera d'armaris i com estan connectats entre ells. Al final, ens mostraren un vídeo explicatiu dels projectes que s'estan duent a terme actualment.

DSC 0383

Al final de la visita vam anar també al museu de la Facultat d’Informàtica de Barcelona que recull i presenta la història de la informàtica, tal com l’han viscut des de la facultat.

IMG-20140428-WA0006