Sortida a La Mussara amb Ciències de la Terra i Geografia

2021 12 10 MUSSARA 1 Avui els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat que cursen Geografia i  Ciències de la Terra i del Medi Ambient han fet una sortida per estudiar la biogeografia i la geologia de La Mussara. Tot i el vent que els ha fet, el sol ha ajudat a suavitzar la temperatura.

El recorregut  traçat,  seguint el torrent de les Tosques, s’inicia a Vilaplana i arriba a la Mussara. Durant  el recorregut han estudiat diverses formacions geològiques com la riera de Maspujols i les roques més representatives de l’era Paleozioca i la Mesozoica (Triàsic), que són les més habituals de la nostra serralada prelitoral. També han observat els diferents estrats d’aquestes formacions geològiques i com s’ubiquen dins la geomorfologia del terreny.

Com que les característiques del terreny per on transcorre l’itinerari són molt favorables, l’excursió permet estudiar molt bé diferents fenòmens erosius, en especial les conseqüències que tenen l’aigua com a agent principal.

Aquest itinerari també permet estudiar l’aprofitament de l’explotació de dues pedreres: la que aprofita les calcàries i la que aprofita les roques cornianes a la base del coll d’Alforja.

Tot aquest itinerari geològic permet inserir l’estudi biogeogràfic d’aquesta zona. Així doncs, dins del marc geogràfic han estudiat els factors que influencien la vegetació, els perfils de vegetació, l’agricultura mediterrània, la successió ecològica i els usos del bosc.