La Jornada "Inclusió de persones refugiades a través de l’esport. Vies de finançament europeu per a projectes esportius’", es va fer a la seu de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) a Barcelona; l’element central era analitzar com abordar la inclusió de les persones refugiades a través de l’esport.
Milena de Murga, responsable d’Acció Social de la Unió de Federacions, i Katrin Koenen, directora d’afers científics de l’International Council of Sport Science and Physical (ICSSPE), els van explicar el projecte ASPIRE, projecte que ha servit per incrementar el coneixement de com s’ha de treballar amb els refugiats, donar suport a les entitats per fer la seva feina, augmentar les capacitats dels professionals i crear conscienciació sobre els refugiats gràcies a l’avaluació, disseminació i sostenibilitat del projecte i els seus efectes”.
Katrin Koenen va explicar com abordar els reptes de les persones refugiades: “Hem de treballar perquè superin els seus traumes. Recursos com l’humor, les emocions, l’autoconfiança, el suport social o la resiliència són bàsics.”
Núria Vergé, referent provincial d’Acollida Temporal de la Creu Roja a Catalunya, va explicar el Programa Refugiats de l’entitat social, amb què l’ONG s’ocupa de cobrir de forma integral les diverses necessitats que poden tenir les persones refugiades. “Intentem treballar”, va comentar Vergé, potenciant l’arrelament: “teixir xarxes, conèixer l’idioma, formar-se... tot per accedir a un contracte laboral digne”.
També les vies de finançament, que sempre són un escull per a les entitats, van ocupar un lloc de la jornada a la tarda. Marisa Fernández, subdirectora general de la Unitat d’Esports de la Comissió Europea, va detallar totes les oportunitats de finançament per a l’esport que facilita la Unió Europea.