Visita al Supercomputador

supercomputador Un grup d’alumnes dels cicles formatius d’Informàtica van anar, el 5 d’abril, al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) per visitar el Supercomputador MareNostrum.

Concretament, van ser els de 1r i 2n del CFGM de Sistemes i xarxes d’Informàtica, i els del CFGS de Desenvolupament d’aplicacions mòbils. L’objectiu bàsic era veure el supercomputador, però també van tenir temps de visitar el Museu de la Facultat d'Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya.

MareNostrum és el superordinador més potent d'Espanya, un dels més potents d'Europa i l'emblema del Centre de Supercomputació de Barcelona (Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación, i està situat a la capella de l’edifici històric de Torre Girona, al campus de la UPC Diagonal. Està situat en la posició 16 del rànquing de 500 computadors del món.

En el supercomputador hi treballen sis-centes persones, cinc-centes de les quals són investigadors i la resta, tècnics. Està composat per 153.216 PCs amb 3.456 processadors (nodes) Intel Xeon Platinum 8160 de 24 nuclis funcionant a 2,1 GHz. Amb una velocitat de càlcul de 11,1 petaflops, (on flops és el nombre d’operacions per segon ), i amb un sistema operatiu Linux: SUSE. Té un cost de llum anual de 1,5 milions d’euros i, com a curiositat, cal dir que té 70 Km de cablejat de fibra.

Actualment, el supercomputador treballa en 4 camps: en les noves tecnologies de la ciència, en ciències de la terra(per exemple, entorn del canvi climàtic, en ciències de la vida (per exemple, estudis sobre el genoma humà, cures càncer, Alzheimer) i en el camp de la biomedicina.

Va ser una visita molt profitosa que van completar amb el coneixement de la història de la informàtica en el Museu de la Facultat d'Informàtica que té la UPC molt a prop de Torre Girona. Hi van veure des dels antecedents de la informàtica, passant per l'evolució de la tecnologia, els ordinadors a les empreses i els ordinadors personals.

 

supercomputador 2

 

supercomputador 3

 

supercomputador 4

 

supercomputador 6

 

supercomputador 7

 

supercomputador 5