Van anar al CosmoCaixa de Barcelona per participar en la fase final del programa. La fira estava oberta a alumnes dels instituts participants de tot Catalunya, familiars i visitants de centres educatius; es calcula que hi van participar més de 1700 alumnes.
Aquest és el quart any que s’implementa aquest programa, que és una adaptació al sistema educatiu català del projecte CTC (Classe de Tecnologies Creatives) creat i patrocinat per Arduino Education. El projecte vol potenciar el treball dels alumnes en el domini de l’electrònica bàsica i la programació, creant circuits, desenvolupant algorismes i ginys programables amb la placa electrònica de control Arduino.
Així, l’alumnat aprèn a partir de l’acció i del treball per projectes, on les màquines o ginys interaccionen amb el seu entorn i amb les persones per mitjà de sensors programats amb un microcontrolador. El projecte permet treballar amb diferents nivells d’aprenentatge.
El projecte “Impulsem la robòtica” encaixa amb les directrius del Departament de Tecnologies de l’Institut que, des de fa dos anys, ha començat a introduir l’ús de sistemes electrònics amb xip i la programació a les seves classes amb l’objectiu d’implantar-ho a tots els nivells d´ESO.
En menys de 10 anys, la majoria d’aparells de la nostra llar o de la feina es connectaran en xarxa (Internet de les coses) i caldrà saber programar-los. Aquesta tecnologia permetrà millorar la nostra qualitat de vida i serà molt important en el futur que tothom sàpiga comunicar-se adequadament amb les màquines o dispositius intel·ligents en el treball, en les relacions socials i personals. Per això, el nostre centre planteja a l’alumnat l’aprenentatge per poder desenvolupar el pensament computacional, aprendre la lògica de les màquines, cosa que els ajudarà a gestionar una gran quantitat de problemes i els dotarà d’un nivell d’alfabetització digital adequat.
En un futur pròxim, tots necessitarem coneixements de programació i comunicació per a poder desenvolupar-nos en la societat; la programació, la capacitat de resolució de problemes, el pensament estructurat i la creativitat resultaran claus en la Indústria 4.0, raó per la qual, l’Institut insisteix en aquesta vessant de l’aprenentatge en tota l’etapa d’ESO.