Roger Valls Montserrat recull el Premi de Recerca Jove

2022 11 05 PREMI ROGER PRJ 2 El passat 5 de novembre, a l’Auditori de Barcelona, Roger Valls Montserrat va recollir el Premi de Recerca Jove (PRJ) 2021, dotat amb 850€. El Roger va estar acompanyat per alguns membres de la seva família i per Josep M. Soler, el director del nostre centre. 

El treball de recerca guanyador, que el Roger va fer a 2n de Batxillerat, es titula “Evolució socioeconòmica dels establiments comercials del Pla de Santa Maria” i ja havia obtingut el V Premi Josefina Cardó de recerca de batxillerat de l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV). Fou tutoritzat per la professora Neus Salvat Arbós, i explica l’evolució econòmica i social dels establiments comercials del Pla de Santa Maria des de finals del segle XIX fins a les dues primeres dècades del segle XXI, concretament entre els anys 1898 i 2020. L’objectiu que es va proposar era el d’analitzar per què hi havia menys comerços al Pla de Santa Maria l’any 2020 mentre que la població havia augmentat,  i també quina havia sigut l’evolució dels establiments del poble per adaptar-se a la societat actual. Va fer una important recerca documental, fotogràfica i oral per aconseguir extreure’n conclusions econòmiques i socials.

L’acte de lliurament dels premis va ser presidit per Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, el Departament que organitza els PRJ, i va comptar també amb la presència del conseller d’Educació, Josep González-Cambray. L’acte de lliurament dels PRJ 2021 va voler recordar els guardonats en les edicions corresponents al 2019 i al 2020 a través de l’actuació de la vallenca Mariona Escoda, guanyadora del concurs Eufòria de TV3 i guanyadora d’un PRJ l’any 2019. 

Durant el seu parlament, el conseller d'Educació va destacar la importància del mètode científic i també la necessitat d’educar el pensament crític en els alumnes, ja que els ajuda a situar-se i a veure cap a on anem en el món. Per la seva banda, el conseller Nadal va remarcar la necessitat de la recerca en tots els àmbits, que aquests premis són el resultat de la feina ben feta i que la humanitat ha avançat a cop de recerca.

Els PRJ

Els PRJ, creats el 1981 i coneguts abans com a premis CIRIT, tenen com a objectiu distingir els millors treballs de recerca fets, de forma individual o en grup, durant més d’un any per estudiants de tot Catalunya que fan recerca d’excel·lència i demostren un esperit científic. Alhora també reconeixen l’esforç en el foment de la recerca del centres on estudien. Els guardons són atorgats pel Govern, a través del Departament de Recerca i Universitats i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

De nou, Roger, enhorabona per aquest premi, que és el resultat de l’esforç que vas fer durant el Batxillerat!