Maria Olivé Roselló, Premi de Recerca Jove

premi maria olivéMaria Olivé Roselló, que va cursar 2n de Batxillerat a l’Institut el curs passat, ha guanyat un dels prestigiosos Premis de Recerca Jove que convoca la Generalitat de Catalunya.

Aquests premis tenen una dotació econòmica de 750 euros i es concedeixen als millors treballs de recerca presentats durant el curs acadèmic 2017-2018. La Maria l’ha aconseguit pel treball “L’escalada catalana des de la perspectiva de gènere”, tutoritzat per la professora de Filosofia del centre Marta Inglés i Figueroa.

Els Premis de Recerca Jove (PRJ), coneguts abans com a premis CIRIT, són convocats pel Govern de la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb l’objectiu de despertar vocacions científiques entre els joves estudiants del país.

Properament se celebrarà l’acte oficial d’entrega dels premis i es publicaran els treballs premiats a la pàgina web dels PRJ.

El Treball de recerca

Com la mateixa Maria explica, la motivació principal de la seva recerca era analitzar l’afició personal per l’escalada des d’un punt de vista crític, tot integrant les seves inquietuds polítiques i socials: “Considero que, gràcies al feminisme, tinc la capacitat de qüestionar i qüestionar-me moltes de les actituds i prejudicis que hem interioritzat com a persones a través del procés de socialització, començant pel que m’envolta i m’afecta més directament. Durant aquest procés (principalment en la socialització primària o abans de néixer) se’ns etiqueta (i ens etiquetem), en funció de les nostres característiques físiques, com a nens i nenes o homes i dones, sempre basant-nos en el sistema binari que imposa el patriarcat”.

A partir del plantejament inicial exposat, es va formular les preguntes d’investigació que recollim aquí:

-A Catalunya hi ha menys dones que homes que practiquen l’escalada? Si és així, a quins factors respon aquesta diferència?

-Aspectes com la maternitat influeixen en el menor o major nombre d’escaladores catalanes?

-Quina influència exerceixen els rols de gènere en el món de l’escalada?

-Escaladors i escaladores assoleixen el mateix nivell de professionalització?

Enhorabona, Maria!

 

premi maria olivé escalant