Final de les Olimpíades de Geologia

Hi van anar com a guanyadors de la fase territorial i els va acompanyar el Jordi Tuset, el seu professor de Ciències de la Terra i Medi Ambient a l’Institut .

Aquesta fase final va tenir lloc el 16 de març i fou organitzada per l’Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) amb la col·laboració de l’Il·lustre Colegio Oficial de Geólogos (ICOG) i la Sociedad Geológica de España (SGE). Hi van participar 96 estudiants, procedents de tots els territoris de l’Estat Espanyol després d’haver superat la fase de selecció territorial en què havien participat més de 3600 estudiants.

Catalunya hi competia amb 16 estudiants de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. La selecció d’aquests estudiants s’havia fet el 23 de febrer amb la participació d’estudiants de 1r i 2n de Batxillerat i alguns de 4t d’ESO procedents de centres de tot Catalunya. Van fer les proves en sis seus repartides per tot Catalunya (UAB, UB, UPC Manresa, UdG, UdL i URV).

En aquesta fase catalana es va comptar amb el suport (a més de les universitats catalanes anteriorment esmentades) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Seminari Permanent de Ciències Naturals, el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Geoparc de la Catalunya central.

 

Reconeixement equip de INS Jaume Huguet en representació de Tarragona

 

Fase final a Segòvia

El cap de setmana que els finalistes van passar a Segòvia va ser intens i dedicat a la geologia i a la convivència d’aquests estudiants de totes les comunitats autònomes. Després de fer un examen tipus test individual, van fer una prova gimcana que puntuava per a la classificació general. En aquesta prova els alumnes hi participaven en grups mixtos, que rebien el nom d’un mineral o roca, amb altres estudiants d’arreu de l’estat espanyol.

El viatge a Segovia, i per tant la participació catalana a les Olimpíades estatals, es va poder dur a terme gràcies al suport del Seminari Permanent de Ciències Naturals, el Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Terra i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona i el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya.

Va ser una festa de la Geologia, tant per a l'alumnat com per al professorat acompanyant, ja que van poder gaudir, entre d'altres activitats, d'un recorregut geològic per les zones inundables de la ciutat de Segòvia. A més, els professors que acompanyaven la competició van poder participar en tallers de formació impartits per Andrés Díez Herrero, doctor en ciències geològiques de l’Instituto Geológico y Minero de España.

Com a cloenda, el diumenge van compartir una visita turística per la ciutat i van visitar-ne els principals monuments.

Per acabar, cal dir que l’organització va felicitar i donar les gràcies a tots el professorat d’aquests alumnes per la seva col·laboració durant les proves però també, i molt especialment, en el seu dia a dia a les aules on demostren que estan preparant alumnes molt competents.