Accents diacrítics definitius

Com que alguns de vosaltres ens vau preguntar llavors què passava, sobretot, amb els accents diacrítics, vam fer aquesta notícia amb els principals canvis que va aprovar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que és la institució que vetlla per la normativa de la llengua catalana i que ara, un cop passat el període que transició de 4 anys, ja és plenament vigent:

 

 

 

-- La nova versió presenta alguns canvis respecte de les normes que hem estudiat fins ara, i una de les més polèmiques ha estat la reducció del nombre d’accents diacrítics; només n'han quedat 15. Així, a partir d'ara, només caldrà accentuar bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús i vós. Els compostos i derivats, com ara adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel, a partir d’ara s’hauran d’escriure sense accent diacrític.

De tota manera, l’IEC diu que podrem continuar posant l’accent diacrític en els mots en què ha estat suprimit si el context ho fa imprescindible.

Els canvis s’aniran introduint durant els propers quatre anys, a fi que es vagin coneixent i integrant progressivament, d’acord amb les administracions i els diferents àmbits professionals, especialment amb el món educatiu i editorial, que som els que tenim la responsabilitat de difondre’ls i fer-los efectius. 

NOVA ORTO

 A banda dels diacrítics, alguns dels canvis més destacats són:

-     *Guionets: portaran guionet alguns mots compostos prefixats entre el prefix i un sintagma. Així, exdirectora general torna a ser ex-directora general. En els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l’adverbi ‘no’, s’escriu un guionet únicament en els casos lexicalitzats. Segons la proposta, s’escriuen aglutinats i sense guionet un sensepapers, matadegolla i clocpiu, i aglutinats i amb guionet déu-n’hi-do i déu-n’hi-doret.

-     *Els mots que porten erra passaran a portar doble erra quan el so apareix entre vocals precedit d’un prefix o d’un radical, tals com arítmia, que esdevé arrítmia, per exemple.

-    *A més, s’han incorporat entrades noves com aiatol·là, blog o cànnabis, i s’han modificat gràficament mots com nietzschià, que esdevé nietzscheà, i sèquia que passa a ser séquia.

 

-Aquí trobareu amb detall tots els usos dels 15 diacrítics que quedaran

-Enllaç amb tot el text de la nova versió de l’Ortografia catalana

-Enllaç amb un article que recull algunes de les opinions contràries a la revisió

-La notícia per TV3

 

Departament de Llengua Catalana

Octubre del 2016