Sant Joan Bosco-2014

Tricentenari

Enguany, una bona part dels actes, es va centrar en la celebració del Tricentenari de la Guerra de Successió. Així, d’una banda, els alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO van dur a terme una activitat durant les dues primeres hores que consistí en la preparació d’un mural que quedà penjat en cadascuna de les classes.

Per preparar-lo, el professorat va haver de fer una bona tasca de preparació prèvia, ja que es van muntar tot un seguit de materials (cartolines, vídeos, enllaços amb codis QR a pàgines web, etc) per tal que els alumnes s’endinsessin històricament en el conflicte.

Un cop a classe, els alumnes van haver d’endreçar cronològicament tot un seguit de cartolines referents als fets del conflicte, que van recollir després en una línia del temps dins el mural de la classe. A més, per grups, van anar preparant les causes, els bàndols, les conseqüències i els personatges principals. A més a més, van pintar diversos models de soldats participants en la guerra, que posteriorment es recolliran per formar un mural gegant al centre.

Els alumnes de 4t d’ESO, per la seva banda, van participar en una gimcana que, enguany, es dividí en dos blocs: la meitat eren proves d’habilitat habituals en tota gimcana i, l’altra, estaven relacionades amb la Guerra de Successió. Així, igual com els més petits, es van haver de documentar, buscar i desxifrar codis QR, etc., per tal de poder completar com més aviat millor totes les proves de la cartolina preparada especialment per a l’activitat.

A més a més, durant tot el matí, a l’entrada del centre, els alumnes es podien transformar en un soldat o bé un timbaler de l’època, posant-se darrere del plafó on havia un forat per fer-se una fotografia.

 

Escoles Verdes: III Cursa del Reciclatge

La comissió d’Escoles Verdes ja fa tres anys que organitza una cursa per conscienciar tothom de la necessitat de reciclar. Per participar-hi, els alumnes s’organitzen en algun dels equips que prèviament s'han muntat a les hores de tutoria.

Per col·laborar en l’organització i fomentar la cultura del reciclatge, en primer lloc, es demanà que es portessin residus de casa: envasos de plàstic, brics, embolcalls, cartró i paper.

A partir de tot el material recollit, el dia de la Cursa, els participants van haver de fer una cursa de relleus per col·locar cadascun dels residus en el contenidor corresponent.

Els guanyadors de cada categoria van ser:

1r A: Iker Barrera, Damm Bueno, Pau Giné, Rio Guzman, Jordi Gascon i Roger Rull

2n B: Manu Lascuevas, Pere Jordana, Aniol Gironès, Enric París, Adrián Pérez i Xavi Rodríguez

3r A: Imad Abouti, Jesús Zazo, Cristian Mérida, Gabriel da Silva, Chus León i Azaz Ahmed

4t C: Gerard Pons, Lluc Canton, Mykhaylo Zhuk, Pol Dalmau, Jose Javier Casado, Oscar Pan i Safa Kherba (4t A)

Cadascun dels guanyadors va obtenir com a premi uns auriculars amb micròfon i un Boc’n roll, que és una alternativa barata i ecològica per portar l'entrepà de manera higiènica i pràctica, i evitar els residus d’alumini a l’Institut. La Comissió també començarà aviat una campanya per promoure el consum del boc’n roll.

La impressió general fou que, amb aquesta activitat, havien après la importància de reciclar i, a més a més, la necessitat de fer-ho bé.

 

La ràdio en directe

Una de les novetats d’enguany va ser la de la retransmissió de tota la Jornada en directe a través del blog de ràdio que el professor del Departament de Llengua Castellana té preparat per a la seva assignatura.       

Així, durant tot el matí, van anar passant pels micròfons de la ràdio grups d’alumnes que explicaren les seves experiències al voltant de la festa. A més, també serví per amenitzar els diversos espais del centre amb música en directe.

 

Molta preparació i participació

El muntatge dels diversos tallers requereix, en molts casos, una bona dedicació prèvia. És el cas, sens dubte, de tots els materials destinats als actes del Tricentenari i, també, la feina de preparació del taller d’embolicar regals i, especialment de la fondue de xocolata i fruita. De tota manera, va valer la pena l’esforç, ja que fou un dels tallers més visitats i, sobretot, més dolços!

 

Esports i salut

Durant tot el matí, les pistes esportives del centre van estar plenes de gent disposada a fer esport, tant en els tornejos de futbol, com moments per a la dansa i, especialment interessants, les evolucions pel rocòdrom del gimnàs.

I, després de l’esforç, també hi ha d’haver moments per a la relaxació; això és el que va proposar un altre dels tallers de la jornada, destinat a permetre que els alumnes prenguessin consciència de la necessitat de la relaxació abans i/o després d’un esforç de qualsevol tipus.

Per complementar aquestes activitats, el Departament de Sanitat preparà diversos tallers de primers auxilis, que van estar ben concorreguts durant tot el matí, amb alumnes de totes les edats practicant les principals tècniques d’atenció en casos d’urgència.

 

Tallers lúdics i creatius

També es van dur a terme un conjunt de tallers d’un caire més lúdic que, com cada any agrupen l’alumnat segons els gustos de cadascú. Són tallers d’un caire ben divers que permeten des de jugar per ordinador en xarxa, muntar un cub de rubik, escacs, etc. fins a maquillar-se, pintar-se les ungles o fer polseres.

A més a més, també hi va haver temps per a la creació, amb els tallers de màscares, de fang i de clauers al taller de Mecanització.

En definitiva, una Jornada de Sant Joan Bosco a l’Institut ben atapeïda d’activitats.