Les tres erres: Reduir, Reutilitzar, Reciclar

El reciclatge és també un procés industrial que genera contaminació. A més, alguns productes, com l'alumini, les piles o els brics, demanen grans despeses energètiques per reciclar-se o és tècnicament molt difícil de fer; de tal manera que no s'acaba produint cap benefici ambiental, ans al contrari. Sovint, la insistència en el reciclatge serveix per garantir les vendes sense que el consumidor tingui problemes de consciència.

Reduir significa evitar despeses generalment innecessàries. Algunes pràctiques possibles: evitar tant com es pugui els productes d'usar i llençar, i optar per productes de llarga durada (bossa de pa, tovallons de fil, carmanyola, cantimplora, boc'n roll...); pensar-se dues vegades si de veritat necessitem allò que volem comprar i no deixar-se endur pel caprici; allargar la vida del vehicle, de l'ordinador, de la roba, etc.; preferir el transport públic al privat; optar pels productes amb menys envasos; preferir els polvoritzadors als esprais, els envasos grans (també més econòmics) als petits; portar les bosses de casa per anar comprar i rebutjar les que ens ofereixen (o venen) als establiments comercials; apagar els llums i els aparells quan no es fan servir; tancar l'aigua mentre ens ensabonem a la dutxa o ens raspallem les dents; preferir els productes frescos i de producció local; cuinar a casa; no llençar el menjar i aprofitar el que s'ha comprat; cuinar eficientment, és a dir, no fer servir més aigua de la necessària, tapar les olles per fer bullir l'aigua, abaixar el foc quan ja tenim el punt d'ebullició (es triga el mateix), fer servir fogons més petits que les olles, cassoles o paelles, i fins i tot evitar comprar tants aparells que omplen els armaris de la cuina i que no fem servir mai. Finalment, Reduir significa fer servir l'enginy abans que la cartera.

reciclem

En l'àmbit acadèmic, reduir pot ser, per exemple, apujar les persianes per aprofitar la llum solar, encendre només els llums que siguin necessaris, aprofitar els folis tant com es pugui, manipular documents en dispositius digitals per evitar fer servir paper, no fotocopiar o imprimir si no és del tot imprescindible, imprimir en color o en màxima qualitat només quan sigui del tot necessari, fer servir embolcalls de molts usos (boc'n roll) enlloc del paper d'alumini per a l'entrepà, etc.

Reutilitzar significa tornar a donar ús a objectes que han acabat la vida útil per a la qual han estat dissenyats; significa també donar un nou ús a objectes i productes que teníem pensat de llençar. Amb això aconseguim crear menys residus i, alhora, evitar comprar aquells que ens fan falta. Aquesta opció demana imaginació i enginy, i una idea nova per a cada circumstància. Amb aquesta estratègia, les ments més creatives han donat usos insòlits a objectes que tenien com a destí l'abocador.

En l'àmbit acadèmic, reutilitzar pot ser, per exemple, fer servir la cara del darrere dels fulls impresos o fotocopiats que ja no ens facin falta o emprar com a portallapis qualsevol envàs que llencem a la cuina

En definitiva, la norma de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar, en aquest ordre de prioritat, són gestos positius per protegir el medi ambient i els drets humans, ja que la destrucció de la natura genera també pobresa i injustícia.