Dia Mundial del Medi Ambient

2020 06 05 dia mediAvui, 5 de juny, és el Dia Mundial del Medi Ambient i, des d’Escoles Verdes us convidem a canviar la relació amb l'entorn.

El 5 de juny va ser instituït per les Nacions Unides com al dia mundial del Medi Ambient. L’objectiu és alertar sobre la degradació ambiental i donar a conèixer les necessitats de preservar i millorar el medi ambient. Es va escollir aquesta data perquè aquest dia s’havia iniciat la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).

Un dia com avui ens ajuda a recordar que nosaltres FORMEM PART DE LA NATURA i, el que és més important, que EN DEPENEM.

Ara tenim l’oportunitat de canviar la nostra relació envers el planeta que ens acull i que compartim amb tots els altres éssers vius. Hem d’evolucionar.

Aquests dies de confinament hem vist dofins prop de les platges catalanes, hem viscut un maig que sí que ha tingut les típiques pluges de maig, hem vist senglars i cabirols als carres de les ciutats. Això és una mostra de com la natura es recupera molt més ràpid del que ens pensem? O potser hem tingut més temps per observar-la?

El que sí que hem vist és que la natura sempre hi és, i que fa el seu curs, tingui o no tingui espectadors.

Però, per altra banda, els índexs de CO2 a l'atmosfera han tornat a tocar sostre, els rius continuen baixant amb l’aigua contaminada, i els consums d’electricitat han augmentat.

S'ha parlat molt sobre aquesta recuperació, d’aquesta nova relació que hem de tenir amb la natura, de com podem portar un ritme de vida molt més equilibrat amb el medi ambient. Aquests dos mesos han de servir com un exercici pràctic d'un nou estil de vida: s'ha d'aprofitar per no tornar a caure en la compra compulsiva, a viatjar en avions low cost o a consumir menjar industrial. Hem de procurar no utilitzar el cotxe per a desplaçaments curts; consumir aliments ecològics, de temporada i de productors locals; aprofitar la compra de barri, de proximitat; etc.

Des de la Comissió d’Escoles Verdes us volem desitjar un feliç 5 de juny i us animem a fer d’aquest canvi una “nova normalitat”.