Dia Mundial de la Poesia

Aquesta jornada, promoguda per la UNESCO, se celebra des del 1999 i s’aprofita per fer actes en què la poesia és la protagonista.

El Departament de Castellà va voler aplegar la primavera i la poesia en un mateix acte, fent lectures en un parc públic de Valls amb plantes a punt de brotar i florir, i algun ocell que acompanyava els versos. Aprofitant que a l’aula parlàvem aquests dies de poesia, vam sortir al carrer per fer-hi la classe.

L’alumnat havia de preparar apunts sobre la vida i l’obra dels autors encomanats pel professorat i trobar algun poema que els agradés. De tot plegat, en vam fer lectura a l’aire lliure. Alhora, es va fer un petit experiment per incorporar els telèfons mòbils a les classes i començar a modificar la percepció que d’aquests aparells té l’alumnat: els textos els havien de portar preferiblement al telèfon, tot i que no era obligatori, i alguns alumnes van optar pels ordinadors o pel tradicional paper.

Alguns dels autors llegits van ser: el Marqués de Santillana, Jorge Manrique, Antón de Montoro, Carolina Coronado, Bécquer, Rosalía de Castro, Antonio Machado i F. G. Lorca.

diapoesia2

 

El Departament de Català es va sumar a la celebració amb la lectura i el comentari a classe dels recursos que la Institució de les Lletres Catalanes prepara cada any amb aquest motiu: tria un/a poeta a qui se li encarrega un poema, que és traduït a nombroses llengües. Enguany l’autora triada fou la poeta de Tarragona Montserrat Abelló que va escriure per a l’ocasió el poema “Tan sols la paraula nua”, traduït del català a vint llengües més, les altres oficials a Catalunya i algunes d’escollides entre les que parlen els altres ciutadans del país. Aquest poema, doncs, es llegí en les llengües dels alumnes de les diferents classes (català, castellà, àrab, francès, anglès...).

Posteriorment, també es completà la celebració amb la lectura de poemes de Joan Vinyoli, ja que aquests dies encetem la commemoració de l’Any Vinyoli dedicat a celebrar el centenari del seu naixement. Això es va fer, bàsicament, a partir de la lectura i l'audició d’alguns dels seus poemes a través del web Música de poetes

Esperem que la pluja de la primavera faci rimar les flors i florir els versos. Gaudiu d’ambdues i, sobretot, llegiu poesia!