Càndid o el millor dels mons possibles

2023 05 19 CÀNDID VESPRE LAIA 2

Càndid o el millor dels mons possibles és el musical que han preparat enguany els alumnes de 4t d’ESO que fan el projecte de teatre musical. Han estat acompanyats dalt de l’escenari per un grup de professors que han fet de cantants i ha comptat amb la música en directe del grup instrumental de l’Institut format per alumnes de Batxillerat i professors. Es va representar al Teatre Principal de Valls en tres sessions, dues per a l’alumnat d’ESO, els dies 18 i 19 de maig al matí, i una el 19 a la tarda oberta al públic, que omplí a vessar el teatre de familiars i amics d’actors i músics.

Les diverses direccions de l’obra han anat a càrrec dels següents professors: l’artística, Miquel Simón i Claustre Pallarès; la musical, Miquel Simón; l’escènica, Claustre Pallarès; la de coreografies, Carla Carreras; l’adaptació del text i les cançons, Miquel Simón i, finalment, el vestuari, l’atrezzo, la perruqueria i el maquillatge han anat a càrrec de la Rosa Batalla. També s’ha comptat amb tota la resta de col·laboracions que trobareu en el programa de mà adjunt.  

Aquest musical és una adaptació de l’opereta que Leonard Bernstein titulà Càndid o l'optimisme, basada en la famosa novel·la escrita per Voltaire al segle XVIII. L’obra del francès és una obra filosòfica que, a través del personatge principal, Càndid, un home bondadós i ingenu que pateix totes les maldats imaginables (i inimaginables), critica frontalment l’optimisme metafísic del filòsof alemany Leibniz. Voltaire critica, amb ironia i sarcasme, alguns valors com la intolerància, el fanatisme o l'engany per fer visibles les injustícies del món i escarnir la interpretació consoladora i ingènua que vivim en «el millor dels mons possibles». 

A més, la novel·la esdevé una mostra dels mals de la societat d’aquell temps, molts dels quals, en major o menor mesura, es repeteixen en la societat d'avui. Per això, com que els coordinadors del musical creuen en aquesta vigència i els encanta la música del compositor nord-americà, els ha vingut molt de gust fer aquesta humil aproximació a l’obra del filòsof.

Enhorabona a tots els que hi vau intervenir actuant i tocant; vau estar genials! I enhorabona, Rosa, Miquel i Claustre, per la gran feina feta! 

 (Fotografies: Josep Maria Olivé, Laia Olivé, Marta Claravalls i Neus Salvat)