Arcadi Oliveres ens parla de la crisi

L’economista Arcadi Oliveres visita l’Institut per parlar sobre l’actual situació econòmica

El 29 de novembre, durant el tercer dia de les Jornades Joves i Empresa, el doctor Arcadi Oliveres -professor d’Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, president de Justícia i Pau, i reconegut activista en diversos moviments socials com l’independentista i el dels indignats- va fer una xerrada als alumnes de l’Institut sobre la crisi econòmica actual.

En arribar a l’Institut, Oliveres va signar en el llibre d’honor. Tot seguit, en un gimnàs del centre ple a vessar, escoltà la presentació que va fer-li el professor Joan F. Iborra, cap del Departament d’Administració i Gestió. Amb el bon sentit de l’humor que el caracteritza, Oliveres encetà la conferència parlant amb un llenguatge assequible, clar, entenedor i amb un to molt amè, que enganxà ràpidament els alumnes i que li va permetre repassar alguns dels grans problemes de la nostra societat: la crisi, l'atur o l'estat del benestar. També va denunciar els abusos i els delictes comesos per les grans empreses multinacionals i per la indústria d'armament, la fam al tercer món, etc. 

Intentà fer entendre als assistents que la principal causa de la crisi en què ens trobem és la mala praxi del sistema capitalista pel que fa a l’estalvi i a les inversions ja que l’Estat prioritza el rescat als bancs i l’especulació dels diners, la manca d’ètica d’alguns bancs quan inverteixen els dipòsits dels seus clients en negocis de qüestionable valor moral i el frau fiscal dels més rics.

Va esmentar que dues possibles solucions per a la crisi serien, primer, canviar els sistemes bancaris i transformar-los en banques ètiques i, segon, pel que fa a l’atur, explicà que es podria solucionar repartint el treball equitativament.

Després de respondre força preguntes dels assistents, Arcadi Oliveres va voler finalitzar la xerrada amb una reflexió: “Per sortir de la crisi el primer que hem de fer és estar ben informats de tot el que passa. ”

En resum, podem concloure que fou una xerrada molt instructiva i que va impactar molt el jovent del nostre institut, el qual va estar atent, escoltant i aplaudint les explicacions i idees del ponent.

Maria Figueras, Marc Pinyol i Sandra Salcedo

Periodisme - 1r BAT

 

Propostes per millorar la situació actual de crisi

Després de la xerrada, els alumnes dels CFGM del centre es repartiren en diversos espais del centre per fer tallers pràctics en els quals, a través d’una pluja d’idees (brainstorming), aportaren les seves idees per millorar la situació actual.

Finalment, l’acte de cloenda comptà amb la presència de Joan Josep Raventós, president del Consell Comarcal; Serafina Sánchez, inspectora dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Tarragona i coordinadora de l’àrea geogràfica de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, i Jordi Tuset, director de l’Institut.