Debats filosòfics

La setmana del 16 al 20 d’abril, a classe de Filosofia, l’alumnat de 1r de Batxillerat vam fer un debat per qüestionar-nos l’existència de la llibertat. Anteriorment, havíem dedicat dues sessions a preparar els arguments a favor i en contra, i a cercar exemples d’actualitat per fonamentar les dues posicions.

Per preparar el debat, vam dividir la classe en dos grups: els deterministes, que neguen l’existència de la llibertat, i els indeterministes, que defensen que els humans som lliures. Mentre els primers, per defensar el seu posicionament, van utilitzar l’argument que no som lliures perquè en qualsevol societat existeixen lleis i normes que limiten la nostra llibertat individual, els segons van afirmar que precisament perquè nosaltres som els que constituïm la societat som lliures de canviar-la o de transformar-la.

A banda dels dos grups esmentats, quatre companyes van exercir el paper de moderadores del debat: van establir les normes de funcionament (quines actituds serien penalitzades com a faltes o quantes vegades calia intervenir obligatòriament) i van fer-ne el seguiment, controlant el torn de paraula dels participants (argument, rèplica i contrarèplica).

Per concloure, pensem que la realització d’un debat ens ha permès expressar les nostres opinions sobre un dels grans temes de la història de la filosofia.

Teresa Pérez, Raquel Cerrato, Miquel Medina, Màrius Telcean i Elisenda Plana-1r de Batxillerat A