XII Jornades Joves i Empresa: empresa i salut

2021 11 16 jornades networking 1Entre el 15 i el 17 de novembre s’han fet a l’Institut, en format semipresencial, les XII Jornades Joves i Empresa, dedicades enguany a l’afectació de la salut en el món de l’empresa. La preocupació principal ha estat la de copsar l’estat de salut dels joves respecte a l’alimentació, l’estat físic i l’estat mental, tenint en compte alguns dels problemes més freqüents: addiccions a les criptomonedes i a les begudes energètiques, “gamers”, etc.

Les Jornades van començar el dia 15 a la tarda amb la xerrada “Inversions i Criptomoneda” a càrrec de Carles Adam Franquès, director Renta 4 Banco, que parlà de les inversions que està fent la gent jove amb les criptomonedes o criptodivises, un mitjà digital d'intercanvi basat en una cadena de blocs, i que pot generar un grau d'addicció preocupant. 

A continuació Intech3D va fer la primera sessió del taller de realitat virtual i impressió en 3D a l’aula d’emprenedoria. Va ser una interessant jornada de formació per als alumnes dels CFGS d’Administració i Finances i els de Disseny en Fabricació Mecànica. Aquesta activitat, a més, s’inclou en el programa d'Aules d'emprenedoria que es du a terme al centre vallenc.

El segon dia Martí Barberà, regidor d’Actuacions Públiques i Serveis de l’àrea de Sostenibilitat, Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament de Valls va inaugurar oficialment les Jornades. Barberà, que va centrar la seva intervenció amb el lema de les jornades d'enguany "Empresa i salut",  va voler destacar el comportament exemplar que havia tingut el jovent durant la pandèmia i el que havia suposat per a ells el confinament. Mentre els explicava les dades actualitzades de la Covid aquí a Valls,  els va fer reflexionar al voltant de la importància de la responsabilitat individual per protegir el sistema de salut col·lectiu. Va destacar també el valor que aporta la formació professional a la societat i els va explicar que, amb una bona formació, podran afrontar amb garanties tots els canvis que els esperen durant la vida. 

Tot seguit, Teresa Gómez Sales, infermera i psicòloga a l’Hospital Psiquiàtric Universitari Institut Pere Mata i especialista en coaching psicològic i orientació emocional, va fer dues xerrades; la primera, entorn de la salut mental en els joves i la segona sobre addiccions a les begudes energètiques. Tots dos temes suposen un greu problema en el dia a dia dels joves, ja que els distorsionen les dinàmiques diàries.

També es va fer un networking d’empreses del sector del lleure que fou organitzat pels consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat amb l’objectiu que les empreses relacionades amb l’esport i el lleure d’aquestes tres comarques expliquessin als alumnes del CFGS d’Ensenyament i Animació Socioesportiva quin és el perfil que necessiten per a treballar-hi. L’acte fou presentat per la coordinadora territorial de Joventut a Tarragona, Ekaterina Katcheff i hi van prendre part les empreses Drac Actiu, English Summer, Juga i Aprèn, Fem Salut, Fundació Josep Carol i ACELLEC.

La primera activitat de la tarda va ser la conferència “Comunicar-se bé? Per què?”, impartida per Guiomar Ibáñez, professora del departament d’Economia de la UAB Barcelona. Ibáñez és experta en comunicació dins el món empresarial i exposà als alumnes la necessitat de tenir ben desenvolupada la competència de la comunicació a l’hora de trobar feina ja que és una de les 7 habilitats més demanades en la reclutació de perfils laborals postpandèmia.

Tot seguit  l'empresa Invelon, S.L. va fer un segon taller de Realitat Virtual i impressió en 3D, aquest per als alumnes dels CFGS d'Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa i d’Automatització i Robòtica Industrial.

Finalment, el dia 17, Tao Martínez Lorite, responsable en desenvolupament universitari a GGTECH Entertainment, va fer la darrera de les xerrades: “Decàleg de salut i bones pràctiques en esports i ‘gaming’”, en què va parlar de l’augment de malalties mentals entre els jugadors compulsius i de la necessitat de fer una prevenció dels efectes secundaris que té el fet de passar-se tantes hores davant d’una pantalla jugant.

A cadascuna de les xerrades hi assistiren, segons l’horari, alumnes de cicles formatius de grau mitjà o superior, dels programes de formació i inserció  (PFI) o del  cicles formatius de grau bàsic.

Després de dotze anys d’organitzar aquestes Jornades, podem dir que és una activitat plenament consolidada a l’Institut, que ajuda a reforçar el lligam entre el centre, el teixit industrial de les nostres comarques i les necessitats educatives de cada moment.