FP Dual amb Simo de Montblanc

Amb aquest conveni, que s’emmarca dins el pla d’impuls de l’FP dual que ha endegat el nostre centre, la consellera Rigau destacà el seu compromís, i el del Govern de la Generalitat, pel sector de la fabricació mecànica en particular i pel sector productiu en general, com a elements revitalitzadors de l’economia catalana.

Així, la col·laboració entre l’Institut i l’empresa Simo de Montblanc comportarà la implantació de la Formació Professional Dual al CFGS de Disseny en Fabricació Mecànica. Amb l’acord es vol formar persones en el camp professional de la fabricació mecànica i millorar-ne la qualificació professional. També es preveu el reconeixement acadèmic de l’experiència professional del personal treballador de Sinterizados Montblanc, i de la formació organitzada per l’empresa. Val a dir que el conveni deixa la porta oberta a noves incorporacions d’altres empreses de Valls i l’Alt Camp que, dintre del mateix sector, hi vulguin participar.

La modalitat d’FP Dual comporta que l’alumnat participant no fa tots els aprenentatges a l’escola, sinó que una part d’aquests els desenvolupa a l’empresa; el treball remunerat a l’empresa té, a més, valor acadèmic. D’aquesta manera es recupera la figura de l’antic aprenent, emmirallada en el model alemany i es facilita la transició de l’alumnat entre l’escola i l’empresa.

consellera 31-1

En el marc de l’acte de signatura del conveni, que es va fer a la Cambra de Comerç de Tarragona, la titular d’Ensenyament va fer una conferència adreçada a empresaris tarragonins per difondre les virtuts del model de la Formació Professional Dual. Amb el títol La Formació Professional dual: El paper de les Cambres”, Rigau explicà en què consisteix i quins avantatges suposa la participació de l’empresa en l’FP dual. Concretament, destacà la flexibilitat del model, l’adaptabilitat a tot tipus d’empreses -grans, mitjanes i petites-; també va destacar la importància de la formació professional per al futur del país i el fet que s’ha incrementat l’oferta en els darrers anys: “No hem retallat en oferta i, malgrat les dificultats, no ens hem retallat les ambicions. La simbiosi entre centre, docent i empresa donarà qualitat” -va ressaltar Rigau, posant com a exemple el conveni signat amb el nostre institut.

Tot seguit, Rigau va recordar que, en el Pla de Govern, l’objectiu és fer més atractiva l’FP, i va afirmar que “a Tarragona donem una diversitat formativa en formació dual. Aquest curs hem arribat a percentatges equivalents als de França, amb un 40% de formació professional i un 60% de batxillerat”. En referència als convenis d’FP dual signats fins ara, assegurà que “posen en relació les dues F: la feina i la formació, que han esdevingut una obsessió  per al Govern. Per poder tenir feina hem de tenir una bona formació”.

La consellera també aprofità per seguir prestigiant la Formació Professional, animant els empresaris a visitar els centres educatius que imparteixen aquests estudis, ja que, segons ella, en els darrers anys s’han transformat per adaptar-se a les noves necessitats de l’empresa. Alhora, recordà que el col·lectiu dels graduats en formació professional tenen una molt bona inserció al mercat de treball i una taxa d’atur molt inferior a la mitjana d’atur juvenil.

Actualment a la demarcació de Tarragona ja hi ha 35 empreses que col·laboren amb la Generalitat de Catalunya, a través dels diferents instituts de formació professional en l’oferta de l’FP dual.

Si voleu més informació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.