Barcelona Supercomputing

Informàtics del centre visiten el supercomputador MareNostrum. Va ser el 19 de febrer quan un grup d’alumnes de 1r i 2n del CFGM de Sistemes Microinformàtics i Xarxes van anar al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) per veure aquesta potentíssima instal·lació.

El superordinador MareNostrum està allotjat a la capella de l’edifici històric de Torre Girona, al costat de l’edifici del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); és el més potent d'Espanya, un dels més potents d'Europa i l'emblema del Centre de Supercomputació de Barcelona (Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación).

En el supercomputador hi treballen sis-centes persones, cinc-centes de les quals són investigadors i la resta, tècnics. Està compost per 153.216 PCs amb 3.456 processadors (nodes) Intel Xeon Platinum 8160 de 24 nuclis funcionant a 2,1 GHz. Amb una velocitat de càlcul de 11,1 petaflops, (on flops és el nombre d’operacions per segon), i amb un sistema operatiu Linux: SUSE. Té un cost de llum anual d’1,5 milions d’euros i, com a curiositat, cal dir que té 70 Km de cablejat de fibra.

Els alumnes van poder comprovar el gran potencial que té aquest superordinador per ajudar a solucionar problemes actuals de mediambient i malalties humanes, ja que treballa en 4 camps: en les noves tecnologies de la ciència, en ciències de la terra (per exemple, entorn del canvi climàtic), en ciències de la vida (per exemple, estudis sobre el genoma humà, cures càncer, Alzheimer) i en el camp de la biomedicina.