Tallers de Química i Biologia a la URV

Aquestes dues matèries les fem en l’itinerari científic i tecnològic que cursem. Ens van acompanyar les s professores Josefa López i Anna Robledo.

Primer vam assistir a una xerrada a càrrec de la Dra. Anna Borrull Riera, que va apropar-nos a la química i la bioquímica presentant-nos, com a exemple, una malaltia causada per la manca de vitamina C, l'escorbut. En acabar, després d'un esbarjo i de visitar part del campus Sescelades, ens van dividir en dos grups: uns vam fer la pràctica de biologia i, els altres, la de química.

En la pràctica de biologia “L’ADN, la base de la vida” vam observar l'ADN d'un tomàquet mitjançant una sèrie de passos que requerien la utilització d'estris de laboratori com la proveta, la centrifugadora i la pipeta, així com una dissolució tampó (aigua, sal, bicarbonat i sabó), que permet trencar les cèl·lules i extreure el DNA del nucli. Quan l'obtinguérem, el vam tenyir amb un colorant, el blau de metilè, per visualitzar-lo. Va ser tota una descoberta!

Pel que fa a pràctica de química, "Les reaccions químiques com a font d'energia”, vam dur a terme tres experiments diferents sobre l'energia tèrmica: vam observar com variava, en diferents dissolucions salines, la temperatura; l'energia elèctrica: vam crear una pila amb diferents metalls i vam mesurar-ne el voltatge amb un voltímetre, i l'energia lumínica: vam analitzar la fosforescència de diferents objectes.

Va ser un dia molt complet, amb molts continguts treballats tant a l'aula com als laboratoris.

Ester Farré, Yeray Ramírez i Joan Tous

1r Batxillerat

 

QUIMICA URV 1

 

QUIMICA URV 4

 

QUIMICA URV 5

 

QUIMICA URV 8

 

QUIMICA URV 9

 

QUIMICA URV 10