Impulsem la robòtica!

Van anar al CosmoCaixa de Barcelona per participar en la fase final d'aquest programa, una fira oberta a alumnes dels instituts participants de tot Catalunya, familiars i visitants de centres educatius.

Aquest ja és el cinquè any que s’implementa aquest programa, que és una adaptació al sistema educatiu català del projecte CTC (Classe de Tecnologies Creatives) creat per Arduino Education. El projecte vol potenciar el treball dels alumnes en el domini de l’electrònica bàsica i la programació, creant circuits, desenvolupant algorismes i ginys programables amb la placa electrònica de control Arduino.

Així, l’alumnat aprèn a partir de l’acció i del treball per projectes, on les màquines o ginys interaccionen amb el seu entorn i amb les persones per mitjà de sensors programats amb un microcontrolador. El projecte permet treballar amb diferents nivells d’aprenentatge. Durant la jornada, els alumnes més agosarats van exposar els seus treballs al públic assistent.

El projecte “Impulsem la robòtica” encaixa amb les directrius del Departament de Tecnologia de l’Institut que, des de fa tres anys, ha introduït l’ús de sistemes electrònics amb xip i la programació a les seves classes, i que actualment ja ha implantat a tots els nivells d'ESO.

En menys de 10 anys, la majoria d’aparells de la nostra llar o de la feina es connectaran en xarxa (Internet de les coses) i caldrà saber programar-los. Aquesta tecnologia permetrà millorar la nostra qualitat de vida i serà molt important en el futur que tothom sàpiga comunicar-se adequadament amb les màquines o dispositius intel·ligents en el treball, en les relacions socials i personals. Per això, el nostre centre planteja a l’alumnat l’aprenentatge per poder desenvolupar el pensament computacional, aprendre la lògica de les màquines, cosa que els ajudarà a gestionar una gran quantitat de problemes i els dotarà d’un nivell d’alfabetització digital adequat.

En un futur pròxim, tots necessitarem coneixements de programació i comunicació per a poder desenvolupar-nos en la societat; la programació, la capacitat de resolució de problemes, el pensament estructurat i la creativitat resultaran claus en la Indústria 4.0, raó per la qual, l’Institut insisteix en aquesta vessant de l’aprenentatge en tota l’etapa d’ESO.

 

COSMOCAIXA 19 1

 

COSMOCAIXA 19 2