Geologia i biogeografia de les muntanyes de Prades

Concretament, el 20 d'abril, van seguir un dels itineraris de natura de La Pena als boscos de Poblet. Inicialment, es va partir de la font del Ferro i, a través d’unes aturades didàctiques que assenyalen punts clau en la morfologia dels estrats de la muntanya, en van analitzar els components i la gènesi, fins arribar al mirador de la Pena.

La ruta , al mateix temps, també serveix per comentar les comunitats vegetals més característiques de la zona. Cal destacar que, gràcies a les característiques dels terrenys per on transcorre l’itinerari, que es tracta d’una excursió molt profitosa pel que fa a l’estudi de diferents fenòmens erosius, en especial de les conseqüències de l’erosió que tenen com a agent principal l’aigua. Aquest itinerari també va permetre estudiar l’aprofitament com a matèries primeres de l’explotació de dues pedreres ja abandonades.

Tot aquest itinerari geològic permet inserir l’estudi biogeogràfic d’aquesta zona. Així doncs, dins del marc geogràfic van estudiar els factors que influencien la vegetació, els perfils de vegetació, l’agricultura mediterrània, la successió ecològica i els usos del bosc.

Tot i ésser una sortida prou densa d’activitats d’ensenyament aprenentatge, no va desmerèixer gens l’aspecte de sortida de natura i de respecte envers el medi ambient i de convivència que tota excursió ha de tenir.

 

la pena 2