Valls sota terra

Aquest refugi està situat a la Plaça del Blat, davant de l'església de Sant Joan, i hi vam poder veure els túnels subterranis que servien de búnquers. A més, la sortida ens va servir per conèixer de primera mà com es vivia durant la Guerra Civil a Valls, i quines eren les precaucions que havia de prendre la població.

Als alumnes també se'ns va permetre l'entrada al refugi antiaeri, però amb la protecció d'un casc ja que el refugi no està del tot acabat; va ser construït per evitar el perill que representaven els bombardejos de la Guerra civil i només es va haver d’usar tres cops durant la Guerra. Vam poder entrar fins a les últimes galeries que es podien visitar; durant la visita ens van anar explicant anècdotes que havien passat mentre es construïa i el que va passar durant els bombardejos.

Els monitors ens van proposar diverses activitats durant el recorregut, com ara enganxar en un full diferents fets importants a través d'una línia del temps, i relacionar-los amb la informació corresponent de la Guerra civil. Quan vam acabar aquesta activitat, vam mirar l’exposició que hi ha a l’entrada.

Aquesta visita serveix per conscienciar sobre la Guerra les noves generacions, i fer-nos adonar de les conseqüències que va tenir en la població.

Joel Estrada, Adán López, Mariona Queralt i Cristina Roset – 4t d’ESO

 

refugi

 

sotaterra

 

sotaterra 3