First LEGO League

L’acte es va fer a la Fira de Reus, on un total de 30 equips de la demarcació de Tarragona van ser presents amb l’objectiu de divertir-se amb la ciència i la tecnologia, fomentar les vocacions cientificotècniques i els valors de la innovació, la creativitat i el treball en equip. Tenien un repte: resoldre problemes reals combinant conceptes d'enginyeria, projectes de recerca, i construint i programant robots LEGO.

Els representants del nostre institut es van presentar amb el nom d’equip JHAET Discovery. Durant el primer quadrimestre del curs, els joves havien après a treballar en equip per fer un projecte científic que els permetés construir i programar un robot mòbil per tal de superar les proves que proposa aquesta competició.

Durant el torneig van mostrar, amb escreix, que són un equip i que havien après a treballar conjuntament; es va comprovar com havien posat moltes ganes i molt d’esforç i, sobretot, van gaudir durant tota la jornada de l’ambient de competició ja que van compartir la seva experiència amb els altres equips participants.

 

firstLEGO 5

 

El repte d’enguany

La FIRST LEGO League cada any planteja un repte als participants. Enguany s’anomena HYDRO DYNAMICS, això vol dir que els equips FIRST LEGO League han d’investigar sobre el cicle humà de l’aigua. Els diversos equips participants han hagut d’aprendre aspectes diversos sobre el cicle humà de l’aigua ─on i com trobar-la, transportar-la, fer-la servir i com disposar-ne. FIRST® LEGO® League els repta a convertir-se en científics i enginyers i a pensar com a tals. Durant el primer quadrimestre, el JHAET Discovery ha dut a terme un projecte científic per resoldre un problema real relacionat amb la gestió de l’aigua. A més a més, han construït i programat un robot autònom utilitzant la tecnologia de LEGO® MINDSTORMS® per a resoldre les missions del joc del robot.

Finalment, l’Institut aprofita aquest espai per agrair la col·laboració de l’empresa ICOT (Informàtica i Comunicacions) de Tarragona.

 

firstLEGO 1

 

Crònica d’una gran experiència

            La Rosa Invernon, alumna de 4t d’ESO, ha fet una crònica de com van viure aquesta experiència els alumnes:

Tots estàvem nerviosos pel fet d’anar al torneig classificatori de la FIRST LEGO League. Havíem treballat molt, i també algunes tardes ens havíem quedat a avançar feina a l’Institut.

La nit abans de la competició xerràvem pel grup de WhatsApp per acabar d’aclarir alguns assumptes i, de pas, animar-nos entre tots. L’endemà ens vam haver de llevar ben d’hora ja que a les 6 del matí havíem de ser al centre per fer-nos la foto de grup, amb els polos blaus que vam obtenir gràcies al suport d’ICOT. 

Quan vam arribar a la Fira Reus, a l’edifici Tecnoparc, només va poder entrar l’equip titular, els 10n alumnes que podíem ser-hi; la resta es van quedar a fora per entrar a l’auditori on es durien a terme les proves dels robots.

Primer vam passar per les sales on més tard exposaríem els projectes, abans d’anar a la sala gran on tots els equips hi tenien una taula per a deixar els estris de treball, robots, projectes...  Tot seguit, ens van portar les acreditacions i ja vam començar a col·locar-ho tot per començar a treballar i repassar les presentacions. Feia goig de veure tots els equips amb samarretes personalitzades, i també veure els robots estrafolaris, alguns, i els projectes i maquetes dels altres equips.

 

firstLEGO 3

 

Després d’assajar amb el robot i ajustar la programació, van començar les presentacions: projecte científic, projecte del robot, mural de valors FLL i una prova final del jurat per veure si sabíem cooperar i col·laborar com a equip.

En acabar, diversos especialistes en tecnologia i robòtica van fer una xerrada sobre vocacions cientificotecnològiques i projectes. Finalment, es va fer la cerimònia d’entrega de medalles i la sessió de fotos amb tots els equips participants.

Malgrat no haver guanyat cap premi, en vam sortir molt satisfetes ja que va ser una experiència molt motivadora en la qual ens ho vam passar molt bé i ens vam divertir molt, tant alumnes com entrenadors. Per celebrar la  gran feina feta, després del torneig vam anar a dinar al Viena tots junts.

D’aquest fet en vam treure valors d’equip, de companyonia, d’amistat... Vam compartir moltes hores de feina i ens ajudàrem els uns als altres per assolir els objectius marcats pel torneig. Vam aprendre a col·laborar, a respectar les nostres idees, a superar reptes en equip, a motivar-nos uns als altres, a prendre la iniciativa sols i a mantenir sempre el nostre costat optimista en qualsevol situació que se’ns presentés per sorpresa.

Volem agrair als nostres professors, el Jordi Serra i la Marta Cerdà, tots els esforços emprats en nosaltres i en el projecte. També al director i a tots els professors de l’institut pels seus ànims i per fer-nos costat en aquest torneig, ja que és el primer any que hi participem.

Agraïment

L’Institut també agraeix l’esforç que tot el grup d’alumnes va mostrar en aquest projecte, ja que hi van dedicar moltes tardes per poder assolir les tasques que estaven assignades per l’organització de la FIRST LEGO League. Els encoratgem a continuar endavant la seva vocació científica i tecnològica, i esperem de poder continuar projectes d’aquest tipus el curs vinent.

 

firstLEGO 2

 

firstLEGO 3

 

firstLEGO 4

 

firstLEGO 6