Mètode Montessori

2020 03 03 metode montessori 1

La innovació educativa en clau femenina: “Els millors mestres dels infants són ells mateixos”.

Avui, 3 de març, l’alumnat de la matèria de Filosofia de 4t ha rebut la visita de Laia Cugat, una ferma defensora del mètode educatiu ideat per la pedagoga, metgessa, científica i filòsofa italiana Maria Montessori (Itàlia, 1870 – Països Baixos, 1952).

Arreu del món hi ha una xarxa d’escoles Montessori que segueixen, en resum, els següents principis:

-La capacitat d’aprendre és innata i els nens i nenes, lluny de no saber què volen o què necessiten, són capaços de buscar allò que volen conèixer per ells mateixos.

-El professorat ha de canviar de rol, i en lloc d’actuar com a transmissor del coneixement, ha d’esdevenir només un observador i guia.

-L’aprenentatge ha de ser manipulatiu i experiencial; el moviment i les emocions afavoreixen l’adquisició de coneixements.

La Laia ha explicat també que, en els centres Montessori, l’alumnat no s’organitza per grups d’edat sinó per franges d’edat: dels 3 als 6 anys, dels 6 als 12 i dels 12 als 18 anys. Això respon al fet d’afavorir en els més petits l’aprenentatge per imitació dels més grans i per desactivar la competititvat; cadascú té un ritme d’aprenentatge diferent. Als nois i noies de 4t d’ESO els ha sorprès especialment el fet que, en aquestes escoles, no hi hagués la necessitat d’instaurar unes normes de disciplina, la llibertat organitzativa i el fet que no s’avalués l’alumnat quantitativament.

Prèviament a la xerrada de la Laia, l’alumnat havia elaborat, en petits grups de treball i a partir de la seva llarga experiència com a alumnes de llar d’infants, escola i institut, un diagnòstic sobre els problemes més destacables dels centres educatius; havia comentat l’animació del pedagog Ken Robinson “Canviant paradigmes”; i havia proposat millores per introduir a les aules tot comparant sistemes educatius d’èxit en altres països.

La Laia és la corresponsable de Ca Pinyes, un nou espai de criança conscient a Valls, tal com ella mateixa va explicar al Diari de Tarragona fa uns dies.

Moltes gràcies per compartir la teva experiència amb nosaltres, Laia!

 

2020 03 03 metode montessori