Construcció d’un braç robot

2023 12 14 BRAÇ ROBOTL’alumnat de l’optativa de robòtica i automatització de primer de batxillerat ha conclòs la situació d’aprenentatge d’introducció a la robòtica amb la construcció d’un braç robot i l’han controlat mitjançant una placa electrònica i una interfície.

El muntatge dels robots s’ha fet aplicant enfocaments relacionats amb la tecnologia o enginyeria adaptativa. L’enginyeria adaptativa crea nous productes, màquines o sistemes utilitzant components, peces o elements existents, pensats per construir altres productes o sistemes, en lloc de construir peces des de zero. L’objectiu de la tecnologia adaptativa és aprofitar recursos existents, reduir costos econòmics i temps de desenvolupament ja que reutilitza components existents. L'adaptació requereix una planificació adequada i modificacions per assegurar que els components reutilitzats s’ajustin correctament als nous contextos d’aplicació. Un bon exemple d’enginyeria adaptativa el tenim durant la passada pandèmia de coronavirus, on el fabricant d’automoció SEAT va fabricar respiradors per al sistema de salut amb la mecànica dels netejaparabrises.

Amb peces de plàstic construïdes per crear bases antivibració per a càmeres de drons de baix cost, els alumnes han construït un braç robot funcional amb 4 graus de llibertat accionat amb servomotors elèctrics. Posteriorment han controlat el robot fent-hi diverses pràctiques.

Els alumnes també han descobert, entre d’altres, com els sistemes automàtics poden eliminar l’error humà que ocasiona molts accidents, els principis mecànics, elèctrics i de comandament dels robots i han reflexionat sobre el futur de la robòtica, els cíborgs o les seves aplicacions en camps com l’armament o la medicina.

Aquí teniu un vídeo explicatiu.